Acacia, een houtsoort met een bijzondere betekenis 1


INLEIDING.
De Bijbel, Gods Woord, spreekt ons van een houtsoort die als boom groeide in de woestijn.
En de kenners onder ons zien al meteen twee prachtige heenwijzingen in de bovenste zin.
Maar voordat we dit hout van dichtbij gaan bekijken en de betekenissen gaan ontdekken gaan we eerst lezen waar de Bijbel ons spreekt van dit Acaciahout.

De Acacia boom zelf wordt slechts eenmaal genoemd; “Ik plant ceder en acacia, mirte en olijf; Ik zal in het dorre land cipressen zetten, olmen en buksbomen, alles bijeen” (Jesaja. 41:19)
maar het hout van de acacia wordt veelvuldig in de Bijbel genoemd.

Volgens Tristram (The Natural History of the Bible, p. 392) wordt met סנה seneh, de brandende braambos (Exodus 3:2, 3, 4 en Deuteronomium 33:16), de Acacia nilotica bedoeld, omdat deze in het Egyptisch sunt en in het Arabisch seyal wordt genoemd.

Bij jullie is deze houtsoort beter bekend onder de naam Sittemhout.
Sittemhout is van het geslacht Acacia.

VOOR DE LIEFHEBBERS VAN DETAIL.
Vachellia tortilis is een boomsoort uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae/Fabaceae). De soort komt grofweg voor in Afrika en op het Arabisch Schiereiland. De soort werd lang in het geslacht Acacia geplaatst maar met het opdelen van het polyfyletische geslacht Acacia sensu lato in vijf kleinere geslachten werd deze soort in het geslacht Vachellia ondergebracht.

De Duitse botanicus Friedrich Gottlob Hayne was degene die de soort in 1825 in het geslacht Acacia plaatste.
De boom komt verscheidene keren voor in het boek Exodus, het tweede boek van de Hebreeuwse Bijbel. Het hout wordt in de Bijbel ook wel Sittimhout genoemd.

Vachellia tortilis groeit voornamelijk in gebieden waar de temperatuur varieert van 0 tot 50 graden Celsius,maar gemiddeld ligt tussen de 20 en 25 graden. De regenval moet tussen de 100 en 1000 millimeter per jaar zijn. De boom bewoont vooral savanne- en woestijnvlaktes met niet te extreme weersomstandigheden. In de berggebieden van de Sahara groeit de soort meestal tot 1500 meter hoogte, maar kan ook de 2000 meter bereiken.

De boom is bestand tegen een sterk zoutgehalte en tegen eventuele overstromingen. Vachellia tortilis groeit het liefst op alkaligrond maar groeit het ook goed in rotsachtige gebieden of zandduinen met weinig tot geen calciumcarbonaat.De pH (zuurgraad) ligt bij voorkeur tussen 7,95 en 8,30.

De soort heeft een groot verspreidingsgebied, die grotendeels Afrika overlapt en een deel van het Midden-Oosten. De meeste bomen groeien in het zuiden en oosten van Afrika, maar ook in het westen kan de boom voorkomen. De soort komt voor tot aan India. De boom kan tegen veel soorten bodems en weersomstandigheden en verdraagt een hoge *alkaliniteit. Hierdoor is deze boom op bepaalde plekken een van de weinige die kan overleven. Een bekend voorbeeld is de Acacia van Ténéré, die beschouwd werd als de meest eenzame boom ter wereld.

In extreem droge omstandigheden wordt de boom meestal 1 tot 1,5 meter hoog. In een goede habitat is de boom gemiddeld 15 tot 18 meter hoog, maar kan onder optimale omstandigheden een hoogte bereiken van 21 meter. Vijf tot twintig meter is daarom een goed gemiddelde voor deze boom.

*De term alkaliniteit of alkaliteit wordt gebruikt voor zuurbufferende capaciteit. Oftewel het vermogen van een oplossing om zuren te neutraliseren tot aan het equivalentiepunt van carbonaat of bicarbonaat (waterstofcarbonaat).

De stam is kaal en gedraaid en wordt bekroond door een dun en plat bladerdek, lijkend op een paraplu. De stam kan droogte, hoge temperaturen en zandstormen overleven. Ook zijn er bomen waargenomen, ouder dan 2 jaar, die enigszins vorstbestendig zijn. De schors varieert van grijs tot bijna zwart,[26] met enigszins slingerende scheuren. Er zijn een aantal interessante variaties in de armatuur.

De wortels bestaan uit een dicht netwerk een gaan zeer diep de grond in. Er zijn wortelknollen die bacteriën van het geslacht Rhizobium bevatten die de stikstof uit de lucht vastleggen, waardoor de boom ook op stikstofarme grond kan groeien, wat handig is bij droge bodems. Dit lange netwerk van wortels kunnen problemen veroorzaken langs wegen, in de landbouw, of, voor de boom zelf, in moerassen.

LET NU OP!
De boom produceert een hoge kwaliteit brandhout en houtskool (18,5 MJ per kg). Hoewel het hout niet goed geschikt is voor andere doeleinden, mede door vervorming bij droogte en gevoeligheid voor ongedierte, wordt het hout toch gebruikt voor onder andere planken, wielen, dozen, wapenonderdelen, meubels, woningbouw en landbouwwerktuigen door de plaatselijke bevolking. Er wordt zelfs verondersteld dat de Ark van Noach gemaakt zou zijn van het hout van Vachellia tortilis. Het schors van de boom wordt zelfs gebruikt voor een strijkorkest in Tanzania en men kan er vezels van maken voor kleding en touw.

De vruchten en bladeren worden vaak gebruikt als veevoer. De Masai eten ook onrijpe zaden en in Turkana worden de peulen gebruikt om pap van te maken. De vruchten zijn makkelijk te verteren en bestaan voor 19% uit eiwitten.Uit de bast kan men tannine en kleurstof halen.[ Ook wordt er Arabische gom gewonnen uit de boom.

SITTEMHOUT
Het is met opzet dat ik deze details in de inleiding opgenomen heb.
Want we gaan ontdekken waar deze boom, dit houtsoort allemaal van spreekt en jullie zullen je verbazen!
Er bestaan geen toevalligheden in de Bijbel! Elk kleinste detail in Gods Woord is met de uiterste zorg van onze hemelse Vader uitgedacht!
Er gaat geen detail voorbij of we vinden er een heen wijzing naar Jezus Christus!
En ja nu heb ik een klein tipje van de sluier opgelicht, wat dit Sittemhout uit het geslacht van Acacia spreekt ons over mooie wonderlijke dingen!

In deel 2 gaan we dit hout van dichtbij bekijken!
Bronnen: De Bijbel, aantekeningen bij de Bijbel en wikipedia.

1 reactie op Acacia, een houtsoort met een bijzondere betekenis 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *