‘Christenen zijn alleen maar zondaren die door genade gered zijn’

Hoe vaak heb je dit niet moeten horen in de kerk? Ik weet dat ik dat zelf heel vaak onderwezen heb. Dit is echter totaal niet wat de Bijbel zegt.

De Bijbel is helder en duidelijk erover dat ieder die in Christus is, een nieuwe schepping is. Het grondwoord van dit zelfstandig naamwoord ‘schepping’ is het werkwoord ‘scheppen’.
Dat betekent niets meer en niets minder dan dat er iets uit het niet tevoorschijn wordt gebracht.

Toen jij christen werd heeft God die oude mens, die een zondaar was, ter dood gebracht en Hij heeft je in een gloednieuw persoon geschapen.
Galaten 2:20 Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef ik, dat is, niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij.

God nam ons dus uit dat zondige gezin van Adam en Hij plaatste ons in dat rechtvaardige gezin van Jezus Christus. Nu bezitten wij de rechtvaardigheid van Christus als onze eigen rechtvaardigheid. We hebben een gloednieuwe identiteit.

Jij bent niet alleen maar een zondaar die uit genade gered is. Jij bent een kind van God. Jij bent de gerechtigheid van God in Christus.
Efeze 2:10 Want zijn maaksel zijn wij, in Christus Jezus geschapen.
Het wordt wel 63x in het Nieuwe Testament verklaard dat jij een heilige bent. Jouw identiteit is compleet anders van wat het eerst was. Jij bent een heilige in Jezus Christus.

Ik weet dat er nu iemand zal tegenwerpen dat Paulus zichzelf de grootste van alle zondaren noemde.
1 Timotheüs 1:15 Dit is een getrouw woord en alle aanneming waard, dat Christus Jezus in de wereld gekomen is om zondaren te behouden, onder welke ik een eerste plaats inneem.

Ik zal je dit voorbeeld geven. Mohammed Ali noemt zich tot op de dag van vandaag de kampioen van de wereld. Hij heeft dit tijdens zijn hele bokscarrière geroepen: ‘Ik ben de kampioen van de wereld’.
De werkelijkheid is echter dat hij al jarenlang niet meer gebokst heeft.

Wat Mohammed Ali met deze uitspraak bedoelt is dat tot nog toe niemand zijn record gebroken heeft. Hij heeft het wereldrecord in handen en kan zich daarmee ook de kampioen van de wereld noemen, ook al is hij vandaag de dag geen bokser meer.

Dit is precies wat Paulus ook bedoelde met die eerste plaats onder de zondaren. De identiteit van Paulus was er niet één van een zondaar. Zo zag Paulus zichzelf ook niet. Integendeel, waar hij twee derde deel van het Nieuwe Testament op zijn naam heeft staan, spreekt hij overal over onze nieuwe identiteit in Jezus Christus.

Nee, het idee dat een gelovige alleen maar een zondaar is die uit genade is gered, dat is een leugen. Het schiet zoveel tekort aan de waarheid van het Nieuwe Testament.

De waarheid van de Bijbel is als volgt: De gewezen zondaar is nu een heilige omdat we geheiligd zijn door het volbrachte werk van Jezus Christus. Dit is een waarheid die je echt vrijmaakt in jouw eigen wandel in genade.

4 reacties op ‘Christenen zijn alleen maar zondaren die door genade gered zijn’

 1. Mieke markussew schreef:

  Heel bevrijdend

  • nicky schreef:

   Fijn dat u een reactie geeft! Dank u wel! Door Jezus aan te nemen als uw redder en verlosser (Johannes 1:12) bent u echt vrij! (Johannes 8:36) Geheiligd in en door Jezus Christus! Wees gezegend!

 2. Mieke markussew schreef:

  Geweldige boodschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *