is dat genade en waarheid in evenwicht gehouden moet worden

Weet je, dat is een leugen. Je zult dit nogal eens horen als je de waarheid over wandel in genade met andere mensen deelt.

Mensen zullen zeggen: ‘Ja, maar je moet genade en waarheid wel goed in evenwicht houden opdat je niet in excessen of extreme standpunten vervalt.’
De reden waarom het een leugen is ontstaat daar waar de lijn in het midden wordt aangebracht. Op die lijn komt genade dan aan de ene kant en waarheid aan de andere kant. Men doet dus alsof genade geen waarheid is en alsof waarheid geen genade kan zijn.

Nee, nee, nee, nee! Dat is echt geen heldere manier om er tegenaan te kijken. Dit is helemaal geen Bijbelse verdeling. De Bijbel plaatst genade en waarheid aan dezelfde kant van de lijn. Als je dus een lijn trekt, dan plaats je niet de genade aan de ene en de waarheid aan de andere kant.

Je plaatst genade en waarheid aan de ene kant en aan de andere kant plaats je wetticisme. Daar komt de wet te staan.
Johannes 1: 17 De wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen.

Deze tekst plaatst genade en waarheid dus aan dezelfde kant van de lijn. Elke keer als je dus iemand hoort tegenwerpen dat de boodschap van genade wel goed is, maar dat je het wel in balans moet brengen met de waarheid, dan herken je waar ze mee bezig zijn. Je ontdekt dan de leugen.

Genade en waarheid zijn nooit aan weerskanten van de breuklijn. Nee, ze staan aan dezelfde kant van de lijn. Wetticisme staat aan de andere kant van de lijn. Genade en waarheid zijn synoniemen omdat ze verpersoonlijkt zijn in Jezus Christus zelf.
Johannes 1:14 De Enig Geborene van de Vader, vol van genade en waarheid.

Het idee dat je genade en waarheid in evenwicht moet houden is dus niet waar. Het is een leugen. Genade en waarheid zijn een onafscheidelijke eenheid binnen het leven van Jezus Christus. Dat is wat we mogen verkondigen omdat dit de boodschap is die mensen echt in de vrijheid zet in hun wandel in genade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *