is dat je de verleidingen kan overwinnen door meer discipline toe te passen. Dat is absoluut niet waar

Ik heb mezelf jaren van alles opgelegd om maar niet tot zonde te komen. Ik gebruikte daarvoor disciplines als Bijbellezen, bidden en Bijbelgedeelten uit het hoofd leren. Ik dacht dat als ik me er maar stevig genoeg voor inzette en God vroeg om me daarbij te helpen, dat ik dan wel door de combinatie van mijn wilskracht en Gods hulp nee zou kunnen zeggen tegen de verleidingen. Dat heeft echt nooit gewerkt.

Discipline levert beslist geen overwinning over de zonde op. De Bijbel leert dat de enige manier waarop wij verleidingen tot zondigen kunnen overwinnen is door volkomen te rusten en te vertrouwen op het opstandingleven van Jezus Christus dat in ons woont.

Luister nu eens hoe Paulus dit beschrijft:
Romeinen 8:1-2 Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen, die in Christus Jezus zijn. Want de wet van de Geest van het leven heeft jou in Christus Jezus vrijgemaakt, van de wet van de zonde en de dood.

Paulus zegt hier in vers twee dat het de wet van de Geest van het leven is dat zich in Christus Jezus bevindt. Dat heeft ons vrijgemaakt van de wet van de zonde en de dood.

We overwinnen verleidingen niet door disciplines. We overwinnen die verleidingen naarmate we meer en meer begrijpen van wie Jezus is in ons en wie wij zijn in Hem. We overwinnen de verleidingen wanneer we begrijpen dat God ons nooit en te nimmer veroordeelt, maar ons juist volmaakt liefheeft en accepteert.

Als we iets gaan begrijpen van wie Christus is, dan worden we zo ondergedompeld, zo overspoeld en verzwolgen in die liefhebbende acceptatie van Jezus Christus dat verleidingen eenvoudigweg hun aantrekkingskracht verliezen. We zondigen dan niet om de doodeenvoudige reden dat we zo intens en veel fanatieker van Jezus houden dan dat we de zonde kunnen liefhebben.

Het hele idee dat we de verleidingen zouden kunnen overwinnen door onszelf strakker gedisciplineerd te houden is een leugen. We overwinnen de verleidingen door te rusten in het leven van Hem die in ons woont en door Hem toe te staan dat leven in ons uit te werken. Dat is de sleutel tot een overwinningsleven over zonde.

Dat is ook de waarheid die jou bevrijdt in jouw eigen wandel in genade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *