is dat je goed je best moet doen om God te behagen

Dit is de wettische prediking in zijn hardste kern. Ik ben niet bezig met stenen te gooien naar bepaalde personen. Ik kan je zeggen dat ikzelf dit jarenlang gepredikt heb in de kerk. Ik daagde de gelovigen uit met woorden als: ‘God verwacht dat jij je beste beentje voorzet. Dus, zet je in. Ga ervoor. Vraag God om hulp hierbij maar geef God het beste wat je hebt’.

Wettischer als deze prediking kan je het haast niet treffen. Het is puur een leugen. We hoeven ons echt niet beter in te spannen om God te behagen. De waarheid is dat jij God allang behaagt omdat jij in Christus Jezus bent. Jij bent één met Hem.

Van Jezus Christus zei God het volgende:
Mattheüs 3:17 Deze is mijn Zoon, de Geliefde, in wie Ik mijn welbehagen heb.
Mattheüs 17:5 Deze is mijn Zoon, de Geliefde, in wie Ik mijn welbehagen heb;
2 Petrus 1:17 Deze is mijn Zoon, mijn Geliefde, in wie Ik mijn welbehagen heb.

God ziet jou in Zijn geliefde Zoon, in wie Hij al Zijn welbehagen heeft. Dat wil zeggen dat Hij plezier in Zijn Zoon heeft.
Handelingen 17:28 In Hem leven wij, bewegen wij ons en zijn wij,
Romeinen 6:11 Jij bent … levend voor God in Christus Jezus.
1 Korinthe 1:30 Uit Hem is het, dat jij in Christus Jezus bent,
Efeze 2:13 Nu zijn jullie in Christus Jezus,
Als God dus plezier in Christus Jezus heeft en jij nu geplaatst bent in Christus Jezus, dan heeft God vanzelfsprekend ook veel plezier in jou.

Wanneer we dit niet doorhebben, vallen we terug in het oude systeem van wettisch denken. Dan proberen we Gods gunst te verdienen door dat wat wijzelf doen. Dat is een ellendige manier van leven. Dat is het tegenovergestelde van genade.

Moet je eens lezen hoe Paulus zo’n leven beschrijft:
Galaten 3:10 Allen, die het van werken van de wet verwachten, liggen onder de vloek;
Het hele systeem van de wet is opgebouwd uit werken. Paulus zegt hier dat als jij onder dat systeem leeft, dat je dan onder een vloek leeft.

Let op wat Paulus niet zei! Hij zei niet dat als je de eisen van de wet niet haalt, dat je dan onder een vloek leeft. Hij zei dat als je per definitie dit systeem op jouw leven toepast, dan leef je onder een vloek.
Het hele systeem van de wet is dat we bij God in een goed blaadje proberen te komen door goede daden. De waarheid is dat dit nooit zal werken.

We zijn niet meer onder dit systeem van de wet. We zijn vrijgemaakt van de wet. De rondebel heeft geklonken, waarmee er voor dit systeem een onderbreking is aangebroken. Niemand hoeft ons nog te leren dat we God kunnen behagen door middel van werken. We rusten in Christus met als gevolg dat Hij plezier in ons vindt.

Het hele idee dat we ons best moeten doen om God te behalen, hoe staat het daarmee? Nee! Dat is een leugen. De Bijbelse waarheid is dat wij van onze kant alleen nog te maken hebben met vertrouwen in Hem.
Omdat wij nu in Christus zijn, is ons leven tot welbehagen van God.

Als wij leren te vertrouwen op het volbrachte werk van Jezus en daarmee stoppen met al het proberen, dan zullen we die vrijheid ontdekken die genade brengt en dat is een waarheid die jou bevrijdt in je eigen wandel in genade.