is dat je meer zou moeten bidden om de Heer meer lief te hebben

Ik neem aan dat jij er net zo voorstaat als wat ik ook in mijn leven heb doorgemaakt. Ik denk dat elk christen wel meerdere keren gebeden zal hebben: ‘Heer Jezus, help me alstublieft om meer van U te houden!’

Help me om meer van U te houden. Dat klinkt toch wel als een goed gebed. Het lijkt ook dat dit echt juist is om te bidden dat we meer van de Heer zouden gaan houden. Maar dit is niet de weg waarop we meer van Hem gaan houden.

1 Johannes 4:19 Wij hebben lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad.
Dit is de Bijbelse weg. Onze liefde voor de Heer is een reactie op Zijn liefde voor ons. Het is niet iets waar wij ons toe opwerken. We houden echt niet meer van de Heer omdat we dat nu eenmaal besloten hebben dat we dat willen. Zelfs al bidden we voor die inspanning.

We houden telkens weer meer van Hem, naarmate we steeds meer verstaan van Zijn liefde voor ons. Dan komt nu de vraag: Wil jij graag nog meer van de Heer houden? Ik vermoed dat dit het geval is. Dat verlangen leeft namelijk bij ons allemaal.

De vervulling van dat verlangen ligt dan echter niet in het gebed voor meer liefde voor de Heer. De enige weg om Hem meer lief te krijgen ligt in jouw aandacht voor Zijn grote liefde. Als jij je op die geweldige liefde voor jou richt word je overweldigd door de omvang van die enorme liefde van de Vader. Het gevolg is dat bij jou een enorme wederliefde opbloeit.

Ik hou van de Heer omdat Hij van ons houdt. Hij neemt het initiatief. Wij reageren daar alleen maar op. Als wij nu die rollen omdraaien doordat we denken dat het onze taak is om Hem meer lief te hebben, dan plaatsen we onszelf achter het stuur. Dat leert de Bijbel absoluut niet.

Wij hebben lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. De leer dat je zou moeten bidden voor meer liefde voor de Heer is dus een leugen die de aandacht volledig op jezelf richt. Het gevolg is dat je het gevoel dat er iets mis is met jou omdat je maar steeds niet meer liefde voor Hem opbrengt.

Stop daar maar mee! Bidt daar niet voor! Richt je oog op Hem en bidt als volgt: ‘Vader, ik vraag U dat U door uw Heilige Geest me openbaart hoeveel U van me houdt.’ Naarmate je steeds meer zult ontdekken hoeveel Hij wel van jou houdt, zul je ook ontdekken dat jij steeds meer van Hem gaat houden.

Dat is de waarheid die jou in de vrijheid plaatst in jouw eigen wandel in genade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *