is dat je niks mag doen wat een ander ergert

Romeinen 14:13 Kom tot dit oordeel: je broeder geen ergernis te geven.
1 Korinthe 8:12 Door tegen de broeders te zondigen, en hun geweten te kwetsen, zondigt je tegen Christus.
Veel mensen zijn gevangen gezet door een verkeerd onderwijs over dat gedeelte in het Nieuwe Testament waar het gaat over het niet tot een struikelblok zijn voor zwakkere broeders.

Sommigen hebben deze teksten ertussenuit getild met de gedachte dat als er ook maar iets is wat jij doet waar een ander zich aan kan ergeren, dan zou je dat gewoon moeten nalaten. Dat is totaal niet wat de Bijbel leert.

De Bijbel leert ons dat we op basis van liefde met elkaar omgaan. Er is geen enkele discussie over het feit dat de Bijbel aangeeft dat wanneer er een zwakkere broeder in ons midden is, die onze vrijheid in Christus niet begrijpt, dat we dan vanwege onze liefde voor deze broeder ervoor kiezen om voorzichtig te zijn in ons doen en laten, zodat we het die persoon niet moeilijk maken. Dat is een daad van liefde, iets wat de genade uitwerkt naar een zwakkere broeder toe. Zwakker betekent dat iemand nog niet de vastheid in genade gevonden heeft.

Ik denk dat deze Bijbelgedeeltes echter ook tot in het extreme zijn doorgetrokken, waarbij men deze gedeelten laat buikspreken dat als iemand anders moeite heeft met wat jij doet, dat je dat dan niet mag doen.

De waarheid is dat wanneer je de Bijbel vanuit dat gezichtspunt benadert je absoluut gevangen gezet wordt. Er zijn namelijk altijd wel zaken in je leven waarvan een ander vindt dat je dat eigenlijk niet kan doen.

Als je het hele Lichaam van Christus alleen al neemt dan vind je een enorme grote verscheidenheid aan meningen. Er wordt van alles en nog wat besproken, zoals hoe we ons kleden tot waar we wel naartoe kunnen. We bespreken het gebruik van alcohol en het gaan naar een bioscoop. Wat is gepast en wat is ongepast?

In sommige delen van het Lichaam van Christus wordt zelfs besproken waar we wel en waar we niet onze boodschappen kunnen doen. Zo sprak ik laatst nog iemand die vond dat christenen niet horen te winkelen in die grote winkelcentra.

De reden was dat de werkomstandigheden daar niet goed waren. Voor zo’n persoon is dat dan ook zijn of haar christelijke overtuiging. Betekent dit nou dat ik nu nooit meer in een groot winkelcentrum kan winkelen uit angst om die persoon te ergeren?

Hier gaat het om: De gedachte dat we bepaalde dingen niet kunnen doen omdat we anders iemand zouden kunnen ergeren is een leugen. Natuurlijk gaan we met alle mensen om vanuit liefde, maar daarbij zijn we ons wel bewust dat ook Jezus soms een behoorlijke ergernis was voor de godsdienstige mensen door wat Hij deed. Hij genas zieken op de Sabbat. Hij zei van alles wat ze niet leuk vonden.

We gaan dus met andere mensen om vanuit de liefde van Christus, maar we staan de publieke opinie niet toe dat die ons voorschrijft hoe we moeten handelen. Jij bent vrij in Christus en dat is een waarheid dat jou in de vrijheid plaatst in jou dagelijkse wandel in genade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *