is dat jij je kerk of je voorganger nodig hebt als jouw geestelijke dekking

Dit is een leugen die in veel kerken wordt verkondigd. Misschien ben jij er wel niet meer vertrouwd, maar het kan ook zijn dat je het juist heel vaak hoort. Ik merk echter steeds meer dat dit onderwijs over een geestelijke bedekking behoorlijk huishoudt in de hedendaagse kerk.

Het is zo typisch een leer die de indruk wekt dat als jij je niet onderwerpt aan het gezag van jouw kerk of soms zelfs aan het gezag van de plaatselijke voorganger, dat je dan op de één of andere manier in opstand leeft. Je plaatst je, volgens die leer, daarmee buiten de beschermende paraplu die God boven jou geplaatst heeft.

Nergens in het hele Nieuwe Testament kom je een dergelijke leer tegen. De Bijbel tekent wel dat voorgangers dienaren zijn. De gemeente is slechts een gemeenschap mensen die samenkomen om de Heer Jezus Christus te verheerlijken.

De gedachte dat er een geestelijke bedekking nodig zou zijn om ons te beschermen tegen de duivel of de wereld is totaal niet waar. Het is puur on bijbels. Mocht je toch aan een soort van geestelijke bedekking willen denken, dan is daar uitsluitend de bedekking of de bescherming van het Leven van Christus, die in je woont.

Soms stellen mensen mij de vraag: ‘Wie is jouw geestelijke bedekking?’ Dan zeg ik altijd: ‘Jezus Christus is mijn geestelijke bedekking’. Ik besef me best dan als men mij die vraag stelt en ik hen dan op deze manier antwoordt, zij soms denken dat ik trots ben of onafhankelijk dat ik me zomaar buiten de bescherming van de kerk of van de plaatselijke voorganger plaats.

Natuurlijk houden Melanie en ik van de plaatselijke gemeente. Wij geloven in Gods kerk en met name in de plaatselijke gemeente. Maar ik geloof absoluut niet dat de Bijbel op wat voor manier dan ook leert dat als jij je niet onderwerp aan de leiderschap van de gemeente of aan een plaatselijke gemeente, dat je dan plotseling buiten de beschermende hand van God zou zijn. Uiteindelijk is Hij toch de echte paraplu, oftewel bescherming?

Jezus Christus is jouw bedekking. Hoe zit het dan met het idee dat jij je gemeente of je voorganger nodig zou hebben als een geestelijke bedekking over jou heen? De eenvoudige waarheid is dat 99 % van de keren dat dit verkondigd wordt, het simpel een manipulatie is waarmee de zogenaamde leiders de gelovigen onder hen proberen te sturen.

Let dus goed op wanneer dit soort onderwijs hoort! Jouw geestelijke bedekking is Jezus Christus! Ik probeer nu helemaal niet een arrogante, koppige en rebellerende houding te bevorderen.

Ik hoop dat je zoveel van je voorganger houdt dat je respecteert wat hij zegt en dat je goed naar zijn advies luistert. Maar dat is het dan ook, advies! Ik hoop van je van jouw gemeente houdt waar je de Heer verheerlijkt, zodat je waardeert wat men daar zegt en denkt. Ik hoop dat dit het geval is. Het idee echter dat jij minder bent dan iemand die zich boven jou verheft, dat is absoluut niet waar.

We staan allemaal op gelijke hoogte aan de voet van het kruis en jouw bedekking is Jezus Christus. Dat is een waarheid die jou bevrijdt in je eigen wandel in genade.

2 reacties op is dat jij je kerk of je voorganger nodig hebt als jouw geestelijke dekking

 1. Haidy Jordan schreef:

  Hartelijk dank voor deze heldere uitleg. Ik zit hier al jaren mee. Men heeft inderdaad de neiging mij als een rebel te zien of dat ik mij niet wil onderwerpen maar ik ervaar niet oftewel ik voel mij niet door de Heilige geest geleid om zoals ze het noemen om met mijn bediening onder een covering te gaan. Jezus Christus is de leidsman en voleinder van mijn geloof.

  • Nicky schreef:

   Beste Haidy Jordan,

   Bedankt voor uw reaktie
   Inderdaad. Je zegt het treffend. Jezus Christus is de leidsman en voleinder van mijn geloof. Er zijn maar weinig gemeentes waar de voorganger / dominee zich dienend opstelt. Negen van de tien keer plaatsen zij zich mijlen ver boven de `gewone` kerkganger en verwachten dat de kerkganger zich nederig voegt onder hun vaak Dictatoriale leiding. Maar het is juist Gods Woord wat ons leert, juist door het schaduwbeeld van de Tabernakel heen dat voorgangers juist geroepen zijn om hun gemeente te dienen! En als voorbeeld, Jezus Christus Zelf, als Hoofd van Zijn gemeente, zich minder dan de mensen gemaakt heeft om de mensen (Zijn schepping) te dienen! Nee, de kerk en zijn voorganger is niet onze covering, Paulus leert ons om de Heere Jezus aan te doen! Ons te omkleden met Hem! Ook de Geestelijke wapenrusting uit Efeze 6 is een prachtig beeld met het ons omkleden met Christus! Hij is jouw en mijn bedekking! Jouw en mijn kleed, jas.

   Hartelijke groet en zegen:
   De paginabeheerder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *