is dat we ons altijd zouden moeten afvragen of onze daden wel goed of fout zijn. ‘Is het nu goed of fout om dit te doen?’

Dat zou dan de vraag moeten zijn die we onszelf moeten stellen. Dat is een leugen. Het is gewoon een leugen.

Het is helemaal geen passende vraag om die te stellen. Het hele idee dat wij zouden vragen of iets goed of fout is komt voort uit die boom van de kennis van goed en kwaad. Dat is de boom waarvan God zegt dat we daar niet zouden moeten eten.

Wist je dat het mogelijk is om het goede te doen en toch te zondigen? Er moet dus toch nog iets meer aan vastzitten dan alleen de vraag of het goed of fout is. Je kunt namelijk het goede doen, je kan de juiste keuze maken, en dat je toch nog zondigt.
Romeinen 14: 23 Al wat niet uit geloof is, is zonde.

Als ik dus de Bijbel onderwijs vanuit de bekwaamheid van mijn eigen vlees en dus niet erop zou vertrouwen dat Christus degene is die het alles doet, dan is zelfs dat een zonde. De beslissende vraag die een gelovige dient te stellen is niet of iets goed of verkeerd is. Voor de gelovige is de vraag of Christus Zijn leven door mij heen openbaart beslissend: ‘Ben ik geheel en al afhankelijk van Hem als mijn levensbron?’

Dat laatste is de sleutel. Wij zijn niet geroepen om het goede te doen, we zijn geroepen om rechtvaardig te leven. Dat kan uitsluitend gebeuren als Jezus Christus zelf onze keuzes en onze daden bepaalt.

Zelfs een ongelovige leeft in de keuze om het goede of het verkeerde te doen. Meestal zal hij er ook nog eens voor kiezen om het goede te doen. Om die keuze te maken heb je dus niet dat goddelijke leven nodig, nietwaar?

We hebben echter wel degelijk het goddelijke leven in ons van Christus nodig om rechtvaardig te leven. Het hele idee dat we ons altijd de vraag zouden moeten stellen of iets goed of fout is, dat is dus een leugen.

Het enige wat wij ons mogen afvragen is: ‘Stel ik mijn vertrouwen op Jezus Christus? Rust ik in Hem en vertrouw ik op Hem nu als mijn levensbron?’. Als we dat doen dan leven we het Nieuw Testamentische christenleven uit.

Dat is goed nieuws dat jou bevrijdt in jouw eigen wandel in genade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *