is dat we onszelf zouden moeten afvragen: Wat zou Jezus Doen?

Dit is erg populair gemaakt door het boek van Mark Shelton ‘In Zijn Voetstappen’. Het is een vraag die volgens heel veel christenen gesteld moet worden.

Sommigen dragen de WWJD armbandjes en anderen hebben de WWJD stickers voor op de auto. Oppervlakkig klinkt het nog goed ook. Er is echter een groot probleem aan deze benadering van het leven als christen.

In de eerste plaats heeft de vraag ‘Wat zou Jezus doen’ betrekking op de vraag wat Jezus hier in deze situatie zou doen. De werkelijkheid is nou juist dat Jezus inderdaad hier is. Hij is namelijk jouw leven.
1 Korinthe 6:17 Die zich aan de Here hecht, is één geest met Hem.

Jezus is dus concreet hier. In plaats dat wij ons zouden afvragen wat Jezus wel zou doen als Hij hier was mogen we gewoon bedenken dat Christus Zijn leven in mij uitwerkt op dit moment. Iemand zei eens tegen me dat hij de letters WWJD de betekenis gaf: Kijk wat Jezus Doet (Watch What Jesus Does).

Een andere reden waarom ik denk dat deze WWJD beweging nou juist het doel mist, is omdat het aanneemt dat wij wel zouden weten wat Jezus in de één of andere situatie zou doen. Daarvoor gaan ze dan terug naar de historische Christus en van daaruit doen ze dan een gok.

De waarheid is dat als je het Nieuwe Testament leest je ontdekt dat Jezus altijd het onverwachte deed. Hij verraste voortdurend tot hun frustratie Zijn discipelen. Hij sprak nou juist als zij dachten dat Hij Zijn mond moest houden. Hij bleef echter zwijgen als zij vonden dat Hij Zich nu eens uit moest spreken. Hij ging precies naar die plekken waar zij vonden dat Hij beter niet kon komen. En de plek waarvan zij vonden dat Hij toch echt geweest moest zijn, liet Hij zomaar voorbij gaan.

Om nu te gokken wat de historische Jezus zou doen… Zij die met Hem leefden destijds konden daar al niets over zeggen, hoe kunnen wij dan verwachten dat wij het wel zouden weten.

Dan hebben nog een derde reden. Stel dat we er inderdaad achter zouden kunnen komen wat Jezus in een bepaalde situatie zou doen, door welke kracht zouden we dan die dingen zelf moeten volbrengen waarvan wij verwachten dat Jezus die gedaan zou hebben? We hebben in onszelf echt niet die vastbeslotenheid om het leven van Jezus goed te kunnen imiteren.

Het idee dat wij onszelf zouden moeten afvragen wat Jezus wel zou doen, dat klinkt oppervlakkig dan wel goed maar het is een leugen. Christus leeft namelijk in ons en Hij wil nu Zijn leven ook door ons tot uiting brengen.

Het christenleven bestaat niet uit imitaties. We doen niet het leven van Jezus na. De christelijke wandel is een leven dat deel uitmaakt van het leven van Jezus. We mogen Hem toestaan om onze keuzes en onze daden te bezielen. Het gedrag van onze levensstijl is dan ook een uitdrukking van de inwonende Christus.

Vraag jezelf af: Wat zou Jezus Doen? Nee! Het klinkt dan misschien wel goed, maar het is een leugen. We hoeven ons niet die vraag te stellen. We mogen heel eenvoudig rusten in Christus. Laat Hem maar gewoon elk moment Zijn gang gaan in en door ons.

Dat is de waarheid die jou bevrijdt in je eigen wandel in genade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *