is de bewering dat onze gemeente de enige ware gemeente is

Elke andere gemeente zou er helemaal naast zitten. De bewering dat onze gemeente de echte is, daar druipt de sektarische geest vanaf.

Sektarisme is een ware vloek binnen het Lichaam van Christus. Er is op zich niets mis mee om je eigen soort gemeente te vormen en samen te komen rondom je gedeelde favoriete opvattingen.

Met sektarisme zijn we net een stapje verder gegaan en zijn we ons boven andere gelovigen gaan verheffen. We zien onszelf dan als het ware en de ander heeft het dan vanzelfsprekend bij het verkeerde eind.

Het hele idee dat onze gemeente het bij het rechte eind heeft en dat de anderen er naast zitten is puur een sektarische gezindheid. Zo’n houding komt beslist niet van de Heilige Geest. Als we de Bijbel hierover openslaan dan spreekt Paulus klare taal hierover tegenover de gemeente van Korinthe.

1 Korinthe 12: 5 Er is verscheidenheid in bedieningen, maar het is dezelfde Here;
Zie je dat er een verscheidenheid aan bedieningen is? Lees het eens rustig na in je Bijbel!
1 Korinthe 12: 6-7 Er is verscheidenheid in werkingen, maar het is dezelfde God, die alles in allen werkt. Maar aan een ieder wordt de openbaring van de Geest gegeven tot welzijn van allen.

Paulus geeft dus aan dat er een uiteenlopende verscheidenheid aan bedieningen is en dat er een verscheidenheid aan werkingen is, maar daarmee is de bron van die verscheidenheid nog wel dezelfde Heer. Die verscheidenheid is zelfs gegeven door de Heer tot het welzijn van allen.

Het idee dus dat onze gemeente de enig ware zou zijn en dat elke andere gemeente er dus naast zit, is puur een leugen die verdeeldheid brengt en waar in het Nieuwe Testament duidelijk tegen gewaarschuwd wordt.

Het hele punt dat een andere gemeente zo totaal verschilt van jouw gemeente betekent niet dat het een mindere gemeente is of zelfs een verkeerde gemeente. Het enige wat je er echt uit kan opmaken is dat die gemeente anders is.

De leugen dat onze gemeente de ware zou zijn en dat de rest er allemaal naast zit brengt verdeeldheid. De waarheid is dat er een verscheidenheid aan bedieningen is, maar dat het dezelfde Heer is.

Als we dit eenmaal doorhebben, dan kunnen we de eenheid, die ieder van ons heeft met Jezus Christus, met elkaar delen en samen verder groeien in het Koninkrijk van God.

Dat is een waarheid die ons allen bevrijdt in onze wandel in genade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *